Jaciment arqueològic de Puig Ciutat

Puig Ciutat és un jaciment que en la seva última fase, durant el període romà tardo-republicà, hauria fet funcions de guarnició militar o praesidia en el territori, en un moment d’inestabilitat com és la guerra civil entre Juli Cèsar i els partidaris de Pompeu (mitjans s. I aC). El jaciment compta, també, amb dues fases anteriors, una possiblement ibèrica (aprox. IV-II aC), molt arrasada per l’ocupació romana posterior, i una d’anterior, del bronze final/primera edat del ferro (aprox. mitjans s. IX-VII), que encara resta força desconeguda.
L’any 2010 s’inicia l’actual projecte de Puig Ciutat. Es planteja des de l’inici una planificació de les tasques arqueològiques, a partir de la exploració del jaciment i del seu entorn amb mètodes geofísics. S’hi integren progressivament diferents eines pel registre digital dels resultats de les excavacions.
Visites: consulteu a l'Ajuntament d'Oristà al telèfon 938 12 80 06
Com arribar: Oristà.
Cripta de Sant Andreu d’Oristà
De l’església se’n té coneixement des de l’any 923, però no va ser fins el 1969 quan es va descobrir i es posà de nou a la llum la cripta romànica que havia quedat suprimida i malmesa durant les obres del segle XVIII.
Visites: la missa es celebra cada diumenge a les 12 h, vigílies a les 21 h. Per visitar-la en horari convingut telefonar al 938 128 030.
Com arribar: continueu per la C-154 direcció Olost fins al trencall d’Oristà. L’església es troba al bell mig del poble.
Sant Andreu de Llanars
.jpg)
És un edifici petit d’una nau, escapçat a llevant per un absis semicircular. La nau és coberta amb una volta de canó i sobre la façana i volta de la nau s’aixeca un petit campanar de torre de planta quadrada.
Visites: cal contactar amb l’
Ajuntament de Prats de Lluçanès al 938 560 100 / 938 560 732.
Com arribar: des de Sant Andreu d’Oristà hi ha uns 16 quilòmetres aproximadament. Agafar la carretera direcció Prats de Lluçanès (B-433), i continuar per la B-4404. Seguidament s’ha d’agafar la B-432, travessar el poble i continuar direcció Navàs per la carretera BV-4401. En aquesta direcció hi trobarem un indicador just abans del trencall.
Santa Maria de Lluçà

Cap el 1168 es convertí en un petit monestir o priorat canonical. S’ha de destacar el petit claustre romànic de 22 bellíssims capitells sobre columnes simples del segle XII.
Visites: s’hi fa missa el diumenge a les 11.30 h. De dimecres a diumenge d’11 a 13.30 h. Dissabte i diumenge tarda de 16 a 18 h. Per a més informació trucar al telèfon 938 530 130.
Com arribar: des del poble de Prats de Lluçanès seguiu direcció Berga (carretera C-154) i per la carretera B-4341. Un cop a Lluçà, l’església és a l’entrada del poble.
Sant Vicenç del castell de Lluçà

És un edifici d’una nau de planta circular, de les que n’hi ha poques a Catalunya i en el seu cantó de llevant s’obre un absis semicircular.
Visites: consulteu al telèfon 938 530 130.
Accés: des de Santa Maria de Lluçà s’ha de seguir la B-4341 i a uns 500 metes hi ha el trencall de l’església. A part del cartell del trencall, n’hi ha un altre en el camí. S’arriba amb cotxe fins a l’aparcament d’una masia abandonada i per acabar d’arribar a l’església cal anar-hi a peu (uns 15 minuts, aproximadament).