Sant Vicenç de Malla
Construïda cap al 1078, consta de tres naus, tres absis i campanar. Després d’una acurada reconstrucció, es va refer l’absis principal amb ciment armat.
Visites: els diumenges a les 11 h durant la celebració de la missa, o bé aneu al despatx parroquial els dissabtes de 17 a 18.30 h (davant de l’església). Per a més informació trucar al 649 267 993.
Lourdes de Tona
Documentada a partir del 1011 amb el nom de Santa Maria del Barri. Fou
refeta el segle XII i de l’estructura original només en resta l’absis semicircular, cobert amb una volta de quart d’esfera i el campanar de quatre

pisos de planta quadrada. Visites: acostuma a estar oberta. Per a més informació contactar amb l’Ajuntament de Tona, tel. 938 870 201.
amb una volta de quart d’esfera i el campanar de quatre pisos de planta quadrada. Visites: acostuma a estar oberta. Per a més informació contactar amb l’Ajuntament de Tona, tel. 938 870 201.
Com arribar: des de Malla seguiu per la C-17 direcció Barcelona, sortir a Tona nord (sortida 52). Un cop al poble hi ha indicadors que porten fins l’església.
Sant Andreu del Castell de Tona
L’antic temple, consagrat el 889, fou substituït totalment per un altre de
romànic al segle XI, modificat encara al segle XII, amb la construcció d’una volta de pedra que substituí l’original coberta de fusta.
Visites: per concertar prèviament una visita cal contactar amb l’Ajuntament de Tona, telèfon 938 870 201.
Com arribar: des de l’església de Lourdes de Tona surt el camí que puja al cim on hi ha el conjunt medieval. S’hi arriba amb cotxe però si no és un dia en el qual hi hagi un esdeveniment al castell, hi ha una cadena que no permet el pas de vehicles, per tant,
en aquest cas s’hi ha d’arribar a peu (uns 7 minuts).

L’edifici primitiu, documentat el 951, fou substituït per un altre de romànic el segle XI que sofrí algunes alteracions estructurals en època barroca.
Visites: demanar la clau al mas Vilageriu, telèfon 938 870 716.
Com arribar: des de Tona agafar la carretera que va a Collsuspina i Moià. A uns 500 metres hi ha un trencall a l’esquerra que indica el nom de diverses masies i el de l’ermita de Sant Miquel de Vilageriu. Aquesta edificació es troba aïllada al costat de camps de conreu.
Mare de Déu de l’Ajuda
Les reformes de l’edifici començaren molt aviat, al segle XII, amb la construcció d’un campanar que es conserva força sencer, si bé el darrer pis fou afegit en època gòtica.
Visites: està sempre oberta.
Com arribar: tornar a la carretera C-17 i sortir als Hostalets de Balenyà (sortida 47). Un cop a la població, direcció al cementiri.
Sant Pere de Valldeneu

Aquesta església és esmentada a partir del 1007. L’edifici romànic fou
parcialment substituït per un de nou cap el 1640 i en temps posteriors hi hagué noves reformes que només deixaren intacte l’absis, mentre que la nau i el portal foren modificats totalment.
Visites: es fan misses per la Festa Major (Sant Jaume, 25 de juliol) i per Tots Sants (1 de novembre). La resta de dies contactar amb l’Ajuntament de Sant Martí de Centelles al telèfon 938 442 406.
Com arribar: continuar per la C-17 direcció Barcelona i sortir a Sant Martí de Centelles.
S'arriba a l’església seguint la senyalització.