imatge
Paisatges Escrits


Tram de la ruta de Folgueroles a Roda de Ter

Iniciem la ruta davant de la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles, petita població on el pas de la història hi ha deixat marca amb alguns exemples de l’edat del ferro i de l’edat mitjana.

Seguim pel carrer Major fins a la plaça Verdaguer, on hi ha l’església parroquial de Santa Maria. Continuem cap al camp de futbol i ens dirigim cap a l’esquerra direcció la Damunt passant per un caminet.

Arribem fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Damunt, un dels llocs verdaguerians més destacats de Folgueroles. És l’ermita al cel suspesa que cantem a L’emigrant. Des d’aquí se’ns obre un magnífic panorama de la Plana de Vic amb el blanc Pirineu al fons. A la vora de l’ermita, reformada al s. XVII, hi trobem un petit jardí inspirat en el llibre del poeta, Brins d’espígol.

Travessem un camp per un corriol fins a unes curioses escales de lloses de pedra que ens permeten salvar el desnivell que ens separa del mas el Foquers. Ens dirigim cap al poble de Tavèrnoles on gaudirem de l’església de Sant Esteve, un dels edificis millor conservats del romànic de la comarca.

Un cop passem la carretera amb precaució i les últimes cases d’aquesta població, seguim per les Baumes i la casa que porta el mateix nom. Continuem per un tram del GR 210, Camí Vora Ter, fins a les envistes de Roda de Ter. Ran del riu, veurem els espadats sobre els que hi ha l’Esquerda, l’antiga Roda ciutat dels documents medievals.

En el recorregut pel nucli de Roda de Ter, poble natal de Miquel Martí i Pol, passem espais vitals d’aquest poeta: per damunt de la fàbrica La Blava, on va treballar durant 29 anys, la placeta de Les Tres Fonts i el carrer de la Verge del Sòl del Pont on hi ha la casa natal del poeta. Travessem el pont Vell sobre el riu Ter per acabar el recorregut a l’Espai Miquel Martí i Pol, a l’interior de la biblioteca pública al costat de la plaça Major del municipi.
Trams de la ruta
  • Folgueroles - Roda de Ter
Mapa de la ruta
  • Enllaç Osona Turisme
  • Enllaç Consell Comarcal d'Osona