imatge
imatge

Paisatges Escrits a la Plana de Vic: Verdaguer i Martí i Pol

Paisatges Escrits a la Plana de Vic: Verdaguer i Martí i Pol és un projecte que vol vincular territori i poesia. En un espai geogràfic molt proper s'hi produeix el naixement de Verdaguer i de Martí i Pol, Fogueroles i Roda de Ter, dues petites poblacions que es converteixen en punts destacadíssims de la geografia literària catalana. El riu Ter, element bàsic vertebrador d'aquest territori, ens ofereix altres localitzacions clau en les vides dels dos poetes, potser una de les més representatives per a Verdaguer és a les Masies de Voltregà, que també forma part del projecte.

El fet que els dos poetes tinguin el lloc de naixença tan a prop no és en principi res d’extraordinari, però serveix de punt de partença per emprendre una exploració comparativa.

Encarar Verdaguer i Martí i Pol, gegants de la poesia catalana contemporània, és posar-los sota una il·luminació nova que ens en descobreix afinitats i semblances, contrastos i oposicions, més dels que en principi es podria esperar.

Què més els uneix i què més els separa? Qui sap si a més del lloc no els uneix un geni del lloc, un genius loci, que els ha fet poetes íntimament més acostats del que exteriorment aparenten? I ens els fa més llunyans i pròxims alhora. La marca humana sobre una geografia es fa més visible quan s’aplica als poetes i als artistes, perquè la poesia i l’art són expressió justament d’una terra, d’una gent, d’uns paisatges, i en definitiva, d’unes formes de vida.

Els espais relacionats amb els poetes:

Aquest projecte es fonamenta a partir dels espais de patrimoni literari que conserven la memòria de cada un dels poetes.

Casa Museu Verdaguer, Folgueroles
Espai Miquel Martí i Pol, Roda de Ter
Verdaguer, Les Masies de Voltregà 

Els espais dels poetes
  • Enllaç Osona Turisme
  • Enllaç Consell Comarcal d'Osona