imatge
Paisatges Escrits


Tram de la ruta de Roda de Ter a Folgueroles

Iniciant el recorregut des de Roda de Ter partim de l’Espai Miquel Martí i Pol i continuem la ruta pel tram que coincideix amb el final de la ruta de Folgueroles a Roda.

Des de la plaça Major seguim durant un bon tram de trajecte el GR 210. Abans de sortir del poble passem per la casa on va néixer Martí i Pol, així com per la fàbrica la Blava i la casa on va viure mentre hi va treballar.

Deixant Roda de Ter podem veure des d’un lloc privilegiat com el Ter deixa la plana per iniciar el seu recorregut recargolat entre parets encinglerades abans de sortir vers la vall de Sau. Seguint la senyalització comencem a enfilar el camí cap a Serrabou, envoltats de prats i de les magnífiques vistes tant llunyanes del relleu Pre-pirinenc o més properes, com les que envolten la Plana de Vic.

Mentre caminem pel costat d’uns prats envoltats per una tanca, a l’esquerra veurem el lloc conegut com les roques del Cós on va ocórrer el Crim de les Degollades. Aquest fet va succeir durant la industrialització al bell mig del segle XIX. Roda es va convertir en un dels centres industrials més forts de la conca del Ter i Folgueroles va fornir-lo de mà d’obra, especialment femenina, i va començar a entrar així a la modernitat convertint-se d’agrícola en industrial i de rural en urbana. L’any 1859 un grup de noies que tornaven de la fàbrica de Roda de Ter a casa seva a Folgueroles va ser assaltat en plena nit i quatre varen morir.

El crim de les Degollades o crim de les roques del Cós, dóna una dimensió simbòlica nova al simbolisme literari dels dos poetes, al segle XIX Verdaguer, de Folgueroles, i al segle XX Martí i Pol, de Roda de Ter. El romanç de cec que va recollir l’assalt i l’assassinat de les noies, la detenció dels presumptes culpables, la seva condemna a mort i la seva execució al garrot in situ, a les roques del Cós, constitueix un testimoni únic de verisme històric i de literatura popular.

El camí arriba a la carretera que porta a Tavèrnoles, que travessem amb precaució. Mantenim sempre la mateixa direcció caminant entre camps de conreu. La senyalització ens porta als afores del poble de Folgueroles i seguint el sender passem pel carrer Bellmunt, la plaça de l’Era i arribem a la Casa Museu Verdaguer.
Trams de la ruta
  • Roda de Ter - Folgueroles
Mapa de la ruta
  • Enllaç Osona Turisme
  • Enllaç Consell Comarcal d'Osona