imatge
Paisatges Escrits

A les envistes del Ter
+ Ampliar mapa  |  Descarregar mapa PDF
mapaLa gent de l’entorn de Folgueroles, Tavèrnoles, Savassona i Roda de Ter tenen l’expressió "a les envistes del Ter" per indicar l’indret on la plana, venint de Folgueroles, es trenca i arriba als cims dels engorgats del riu, on les aigües fan el meandre de l’Esquerda i apareix la vila de Roda amb tota la seva netedat, ben col·locada a banda i banda del Ter, sobre el fons blavís del Pirineu a la llunyania.

"A les envistes del Ter" és una expressió per presidir la ruta literària d’unió de les dues magnituds, Folgueroles i Roda com a espais escrits de Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol, alhora que com a espais llegits de tots els lectors que s’hi acosten a veure, sentir i alenar uns paisatges per a llegir-hi uns versos. "A les envistes del Ter" és un mirador imaginari sobre la poesia d’aquests dos escriptors que, a més de tenir-hi les arrels, hi tenen uns continuadors en els "ruters" que els segueixen llegint-ne els versos, copsant-ne la bellesa i apropiant-se’n el compromís amb la llengua i la cultura catalanes.

La ruta "A les envistes del Ter" enllaça, doncs, la vida i l’obra dels dos poetes. El seu recorregut transcorre pel camí que voreja el Ter i que enllaça Folgueroles i Roda de Ter, un camí antic que seguien les obreres i els obrers de Folgueroles per anar a treballar a les fàbriques de Roda.

La ruta "A les envistes del Ter" és una ruta circular senyalitzada que es pot iniciar tant a Folgueroles com a Roda de Ter. La distància total de la ruta és d’uns 14 quilòmetres amb poc desnivell.

Ajuntament de Tavèrnoles    Ajuntament de les Masies de Roda


Trams de la ruta:

1. De Folgueroles a Roda de Ter
2. De Roda de Ter a Folgueroles

Trams de la ruta
  • Enllaç Osona Turisme
  • Enllaç Consell Comarcal d'Osona